Här är jag

Om du vill veta mer om förutsättningarna för allt jag odlar så kan det vara bra att känna till att jag bor i Älvsbyns kommun, i en liten by som heter Vistträsk. Vår tomt ligger på en gammal sjöbotten och är väldigt lerig, så klimatet hos just oss är väl inte det mest gynnsamma. Jag räknar oss till zon 6.

Jag bor i zon 6 och det mesta går att odla!

Somliga vill mena att det inte går att odla någonting här uppe, men jag håller absolut inte med. Hittills har jag främst älskat alla de perenner som återkommer år efter år, där riddarsporren blir magnifik med sin höjd. I de sydligare delarna av landet blir den betydligt lägre. Pioner, klematis och rosor fungerar jättebra här hos oss, det enda jag kan sakna lite är vissa blommande buskar eller klättrande växter. I övrigt finns allt jag kan önska att odla just här.

Grönsaker, frukt och bär växer också bra här. Midnattssolen väger upp den sena starten och ger oss fina skördar av allt från den tidigaste rabarbern till goda höstäpplen. Än så länge har jag inga fruktträd, men de finns med på önskelistan!